artikkel

Kogukonnapraktika toimekas aasta

laine
3. juuni 2024
Foto:

Kogukonnapraktika programmi on läbi viidud alates 2012. aastast, viimase aasta jooksul on projektijuht Mirell Merirand tegelenud aktiivselt programmi ja materjalide ajakohastamisega.

Näiteks kohtus ta erinevate osapooltega, et nende vajadustest paremini aru saada. Valdavalt leiti, et ühiskonnaõpetuse tundide läbiviimist toetavaid materjale on piisavalt, tuge vajatakse pigem vabaühenduse ja kooli kokku viimisel, huvitavate seminaride korraldamisel ja õpilastele näidisprojektide pakkumisel.

Sellest tulenevalt korraldaski Mirell Eesti erinevates piirkondade koolides koosloomeseminare (Narvas, Viljandis, Saaremaal, Tallinnas, Kundas), kus esinesid vabaühenduste inimesed. Päeva jooksul pidid õpilased välja mõtlema ühe projekti või vabaühenduse idee, millega nad tegeleda tahaksid.

Koostöös vabaühendustega koostati näidisprojektid ehk väljakutsed, mida õpetajad kasutada saavad. Kuna õpilastel võib olla väljakutsuv mõelda, millist kodanikuühiskonna probleemi nad tahaksid ja oskaksid lahendada, siis on neil võimalus valida olemasolevate seast või nende eeskujul midagi ise välja mõelda. Ka annab see hea sissevaate vabaühenduse tegevustesse ja loob silla kogukonnapraktika tegemiseks.

Kogukonnapraktikat saab valikainena võtta kolmes gümnaasiumis (Saku Riigigümnaasium, Pelgulinna Gümnaasium, Vanalinna Hariduskolleegium), läbirääkimised käivad veel mitme kooliga, kellel on huvi kursus õppekavasse lisada.

Veel rohkem saab Kogukonnapraktika programmist kuulda Viljandi-, Jõgeva- ja Järvamaa arenduskeskuste vabaühenduste konsultantidega koostöös sündinud taskuhäälingust. Kui soovid täpsemat infot või oma vabaühendusega õpilastele väljakutse luua, siis kirjuta Mirellile aadressil mirell@heakodanik.ee.

Kogukonnapraktika tegevusi toetas Aktiivsete Kodanike Fond.