2010

Kodanikuühiskonna 2010. aasta tegija tiitli saajad on vabaühendustest Toidupank ja äriettevõtetest EMT. Aasta missiooniinimeseks valiti Liia Hänni ning aasta teoks NO99 teatri “Ühtne Eesti". Esmakordselt välja antud aasta pioneeri tiitli sai Garage48.

Kui pildid ei jookse, kliki siia

Tunnustus jäeti välja andmata avaliku võimu esindaja kategoorias, sest valiku teinud EMSLi nõukogu ei leidnud tänavusest selliseid silmapaistvaid näiteid nagu kaasamise edendaja Hille Hinsberg eelmisel aastal või e-kodaniku harta loonud Riigikontroll üle-eelmisel. 

Aasta vaieldamatult suurim kodanikualgatus Toidupank viib kokku inimesi, kes on raskustes endale ja oma perele igapäevase toidu hankimisega, ning kvaliteetset toitu, mida kauplustes, tootjatel ja hulgiladudes üle jääb. Nii on leitud lahendus keerulisele probleemile olemasolevaid vahendeid paremini ära kasutades. Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn sai kuu aja eest ka kultuuriministrilt aasta kodaniku aunimetuse.  

Aasta missiooniinimene, e-Riigi Akadeemia programmi direktor Liia Hänni on väsimatu kaasamise ning poliitiliste otsuste läbipaistvuse edendaja nii Eestis kui ka teistes riikides. Enam silma paistnud tegevuste, nagu näiteks e-valimiste hea tava või äsjase tublima e-poliitiku valimise kõrval tõstab EMSL esile Hänni tööd e-demokraatia alal kohalikes omavalitsustes, mida võib nimetada ühiskonna demokratiseerimiseks sügavuti.  

Aasta äriettevõte EMT sai tunnustuse aktiivse osalemise eest aktsioonis Teeme ära! Minu Eesti ja sellest välja kasvanud algatustes. EMSL peab sümpaatseimaks, et sotsiaalne vastutus pole EMT-is üksnes turundusosakonna n-ö kohustuslik ülesanne, vaid ettevõtte tippjuht Valdo Kalm on ise hingega asjade juures ja pühendab märkimisväärse osa oma ajast vahetule osalemisele.  

Aasta teoks valitud NO99 "Ühtne Eesti" oli lõppeva aasta säravaim valijate harimise projekt, mida ei peaks tunnustama protestimise või parteipoliitika naeruvääristamise eest, aga just näitamise, et kõik ongi vabad – otsustama või mitte otsustama, ise mõtlema ja tegema või järel jooksma. Kodanikuühiskonnale iseloomulikult leidsid selge pilguga inimesed ühiskonnas olulise sõnumi esiletoomiseks viisi, milles on nad kõige tugevamad – antud juhul teatri.  

Aasta pioneer Garage48 on uute teenuste väljatöötamisele suunatud kodanikualgatus, millest võib tõusta laiemat kasu ühiskonna kõigile sektoritele. Kuigi tehnoloogia ja start-up’ide kultuuri ärgitajana, on Garage48 täiuslik näide kodanikualgatusest, kus ideega inimesed tulevad kokku, teevad midagi ära ja tulemus on reaalne. Algatus on ületanud juba ka riigipiirid.

Lisa:
Kõik esitatud kandidaadid
Allar Jõksi ettekanne 27.01

Teised sellest:
Eesti Raadio: Toompeal tunnustati kodanikuühiskonna tegijaid
– Riigikogu: Ergma tunnustas kodanikuühiskonna hinnatud tegijaid
Aktuaalne kaamera kell 21:00