artikkel

Mõtle vabaühenduste eetikakoodeksi uuendamisel kaasa! 

laine
16. september 2024
Foto:

Huvikaitse võib olla professionaalne, kuid kui see pole eetiline, seab see suure tõenäosusega ohtu organisatsiooni legitiimsuse. Seetõttu oleme endale heaks eeskujuks kujundanud läbipaistva huvikaitse hea tava ja 2002. aastal vabaühenduste endi poolt vastu võetud eetikakoodeksi. Viimane on kasutuses olnud juba üle 20 aasta, mistõttu on aeg sellele uuesti otsa vaadata. Kas eetikakoodeksit järgitakse ja mis põhjusel? Esineb selles midagi üleliigset või tuleks, vastupidi, midagi hoopis lisada? 

Augustis kohtusid huvikaitsevõrgustiku liikmed, et koodeksi uuendamise jaoks ettepanekute kogumisega alustada, kõlasid järgmised mõtted. 

  • Kaasamise ja organisatsioonide sisedemokraatia kriteeriumid vajavad süvendatud tähelepanu. 
  • Koodeksi demokraatlikkuse kriteeriumid ei kirjelda laiemat, näiteks keskkonna või loomade huvides tegutsemist, vaid kitsalt inimeste huvide esindamist. 
  • Vahendite ja vara heaperemeheliku kasutamise kriteeriumites puudub töötajate hoidmise ja inimeste tervise eest vastutuse võtmise aspekt. 
  • Rahastajate avalikustamise kriteeriumi osas on vaja mõelda summadele võimaliku alampiiri seadmise üle, mis aitaks lahendada ka ajaressursi piiratuse ja annetajate privaatsusvajaduse probleemi. 
  • Vajalik on ühenduste teadlikkuse tõstmine autorlusest, õigustest, õiguste kaitsmise vajadustest ja võimalustest. 
  • Vajame selgemaid käitumismustreid eetikakoodeksit rikkunud vabaühendustest teatamisel, et mitte ületada konstruktiivse kriitika ja laimu vahel olevat piiri. 

Tänasest avasime eetikakoodeksi teemadel kaasa mõtlemiseks ankeedi, mille kaudu saavad anonüümselt oma tähelepanekuid ja arvamusi jagada kõik soovijad. Ankeet on avatud septembri lõpuni. Oktoobris koondame tagasiside ja anname ülevaate edaspidistest eetikakoodeksiga seotud suundadest.  

Täida ankeet ja jaga oma organisatsiooni kogemusi eetika teemadel!